marți, 14 mai 2013

Recenzia cartii "Maestrii marketingului" de Sultan Kermally

Cartea "Maestrii marketingului" de Sultan Kermally merita sa o citesti daca esti pasionat de marketing sau daca activezi in acest domeniu. Este o carte care iti formeaza o viziune strategica de marketing, care iti vorbeste despre influenta maestrilor asupra marketingului, despre mixul de marketing (4P), brand, analiza SWOT, globalizare, managementul unei afaceri.Pentru a avea un brand puternic, care sa reziste pe termen lung, este esential ca consumatorii sa devina fideli, sa le fie intelese nevoile si aspiratiile lor. Comportamentul consumatorului trebuie sa fie in centrul atentiei oricarui marketer.

Daca ti-ai stabilit obiectivele strategice pe care vrei sa le atingi urmatorul pas este sa pui pe hartie planul de actiune. Planificarea strategica este in stransa legatura cu planificarea corporatista.

Ce mi-a placut mult a fost ca am gasit o diferentiere scurta si la obiect intre vanzare vs. marketing. De multe ori am vazut in anunturi de recrutare (din pacate) ca se cauta "agent de vanzare si marketing". Clar este vorba de un om cu o dubla viziune, atat pe parte de vanzare cat si pe parte de marketing. Sunt doua domenii complementare, insa diferite.

Peter Drucker este cel care vorbeste despre teoria managementului, privatizare, management prin obiective, economie bazata pe cunoastere, descentralizare. Este autorul care a pus accent, in cartile sale, pe importanta marketingului si a consumatorului (ca fiind un factor decizional), pe potentialul pietei si aflarea trendului acesteia.
Si da, fara consumator cum ar exista oferta?

Mi-a atras atentia urmatoarea afirmatie: "Consumatorul (...) ar trebui considerat < < centrul pivotant in jurul caruia o afacere isi roteste operatiunile in sensul echilibrarii intereselor tuturor partilor implicate > >...".
Ca si in negociere ambele parti au un interes si fiecare dintre parti vrea sa iasa in castig.

Un lucru important care nu cred ca este deloc de neglijat este inovatia. Traim intr-un mediu dinamic si esti antreprenor si nu esti in pas cu trendul si cu "cerintele publicului" atunci s-ar putea sa nu-ti mearga afacerea pentru mult timp.

Theodore Levit vorbeste despre ciclul de viata a unui produs (introducere, crestere, maturitate, declin), diferentierea produselor, globalizarea pietelor. Aceste lucruri le afli daca esti student la ASE. Daca esti absolvent al Facultatii de Marketing sau Economie nu o sa ti se para ceva nou la acest capitol.

Michael Porter s-a axat mult pe strategie. Dar pentru un plan strategie este nevoie de desfasurarea unor cercetari si de analizarea competitorilor. Cum se realizeaza analiza competitorilor? Sunt cinci stadii si anume: planificare, colectare, prelucrare, evaluare, comunicare.

Philip Kotler este bine cunoscut pentru managementul marketingului international.El tine sa precizeze faptul ca relatia cu consumatorul trebuie construita pe termen lung. De asemenea, este importanta analizarea mediului de marketing, atat din perspectiva micro cat si din perspectiva macro.

Marketingul de succes depinde de multi factori, informatii si canale de promovare.
In ziua de astazi, marketingul nu este un "moft", ci este "un must" pentru orice companie. De ce? Pentru ca fara promovare afacerii, consumatorul nu poate afla de produsele sau serviciile pe care aceasta le ofera. Si atunci ne putem problema de ce omul nu vine sa cumpere si de ce afacerea nu merge...
Din pacate din ce in ce mai putini antreprenori inteleg acest lucru, dovada ca in unele firme bugetele de marketing sunt aproape inexistente.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu